Οσπρια – Προετοιμασία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με το φύτρωµα µειώνονται οι αντιθρεπτικές ουσίες όπως τα φυτικά άλατα, οι ταννίνες και οι πολυφαινόλες. Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπίδια αρχίζουν να αποδοµούνται από ένζυµα, έτσι ώστε το φύτρο γίνεται πιο εύπεπτο από το ξηρό όσπριο…. Η απορρόφηση του σιδήρου µειώνεται από την παρουσία αντι-θρεπτικών ουσιών όταν το γεύµα αποτελείται µόνο από όσπρια. Βελτιώνεται όµως µε το µαγείρεµα και µε τον συνδυασµό µε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, ή και µε την παρουσία ασκορβικού οξέως στο γεύµα.

Το μούλιασμα των οσπρίων εξοικονομεί χρόνο μαγειρέματος, κάνει τα φασόλια πιο εύπεπτα και τα θρεπτικά τους πιο εύκολα διαθέσιμα… Το φύτρωμα επίσης αυξάνει τις περιεχόµενες βιταµίνες και τη διαθεσιµότητα µετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Βήμα 1: Βάζετε τα όσπρια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν τουλάχιστον ένα 24 ωρο. Αλλάζετε το νερό τακτικά (περίπου στις 6 με 8 ώρες) και ανανεώνετε με φρέσκο καθαρό νερό. Δε χρειάζεται να προσθέσετε τίποτε άλλο στο νερό που μουλιάζουν τα όσπρια.

Βήμα 2: Μετά από τις 24 ώρες, στραγγίζετε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τα αφήνετε εκεί. Ποτίζετε τακτικά (κάθε 2 με 4 ώρες περίπου). Καλό είναι να τα ανακατεύετε απαλά για να φυτρώσουν ομοιόμορφα μιας και οι σπόροι που μένουν κάτω έχουν περισσότερο υγρασία από αυτούς στην επιφάνεια. Είναι πολύ σημαντικό να ακουμπήσετε το σουρωτήρι σε ένα επίπεδο πιάτο ώστε οι σπόροι να αναπνέουν από τις τρύπες του σουρωτηριού. Μη το βάλετε σε κάποιο μπολ που θα κλείσει τις τρύπες γιατί οι σπόροι δε θα αερίζονται καλά και θα μουχλιάσουν.

Βήμα 3: Ο χρόνος βλάστησης εξαρτάται αρκετά από τη θερμοκρασία. Το χειμώνα μπορεί να χρειαστούν και 2 με 3 εικοσιτετράωρα, το καλοκαίρι μου έχει τύχει να φυτρώσουν μέσα στο πρώτο 24ωρο.

 

Βήμα 4: Η βλάστηση διαφέρει από όσπριο σε όσπριο επίσης. Οι φακές συνήθως φυτρώνουν στο 1ο 24ωρο ειδικά εάν είναι καλοκαίρι, ενώ τα λευκά φασόλια και τα ρεβίθια αργούν λίγο παραπάνω.

Βήμα 5: Μόλις φυτρώσουν τα όσπρια, ανακατέψτε το σουρωτήρι άλλη μια φορά χωρίς να ποτίσετε ώστε να έρθουν οι κάτω σπόροι πάνω. Συνήθως αυτοί που μένουν κάτω προχωρά η βλάστηση λίγο περισσότερο από αυτούς στην επιφάνεια. Αφήστε άλλες 2-4 ώρες απότιστα ώστε να φύγει όση υγρασία γίνεται χωρίς να είναι απαραίτητο να τους απλώσετε για να στεγνώσουν. Αποθηκεύστε σε πλαστικά σακουλάκια με ζιπ, αλλά και σε τάπερ ή ότι άλλη συσκευασία βολεύει ώστε να μπουν κατάψυξη.

Βήμα 6: Βάλτε ένα καλό στοκ στον καταψύκτη από διάφορα όσπρια έτσι ώστε όποτε θέλετε να τα έχετε έτοιμα για μαγείρεμα. Μαυρομάτικα-ρεβίθια-ροβίτσα-φακές καφέ ή μαύρες-γίγαντες κλπ.

Tip: Όσπρια που είναι σπασμένα και δεν έχουν φλοιό (φάβα ή κόκκινες φακές) δε χρειάζεται να κάνετε την παραπάνω διαδικασία παρά μόνο πολύ καλό ξέβγαλμα πριν το μαγείρεμα.

Βήμα 7: Κι έτσι κατευθείαν από τη κατάψυξη τα μαγειρεύετε όπως τα θέλετε, κατσαρόλα ή φούρνο.