Υλικά
- 0,5 κιλό φασόλια λευκά μικρά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, σε φέτες
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε 3-4 μεγάλα κομμάτια
- 1 φύλλο δάφνης
- 1,5 λίτρο ζωμός
- 200 γρ. απάκι
- Χυμός από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε 24 ώρες τα φασόλια σε άφθονο νερό. Ξεπλένουμε και φυτρώνουμε τα φασόλια. Θα χρειαστούν 24-48 ώρες για να δούμε τις πρώτες φύτρες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και σωτάρουμε όλα τα λαχανικά για 5′ να μαλακώσουν μαζί με τη δάφνη. Προσθέτουμε τον κρύο ζωμό και τα φασόλια και φέρνουμε σε βρασμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30′ με 40′. Ελέγχουμε συχνά γιατί με το φύτρωμα μαλακώνουν πολύ πιο γρήγορα.
Όταν έχουν γίνει τα φασόλια κι έχουν χυλώσει, παίρνουμε με μία κουτάλα την πιπεριά και λίγη από τη φασολάδα. Την αδειάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα. Σουρώνουμε την κρέμα μες στη φασολάδα για να συγκρατήσω τυχόν φλουδάκια από την πιπεριά. Ανακατεύω καλά και αφήνω να πάρει μια βράση. Εντωμεταξύ, σωτάρω το απάκι σε ένα τηγάνι και σβήνω με το λεμόνι. Σερβίρω τη φασολάδα με λίγο απάκι σε κάθε πιάτο.