Ω3 vs Ω6 Λιπαρά οξέα και η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τους

Για να παραμείνουμε υγιείς, έχουμε ανάγκη από λιπαρά οξέα ω3 και ω6. Οξέα πού είναι πολύ σημαντικά για το σύνολο της υγιούς λειτουργίας του οργανισμού. Τα συγκεκριμένα λιπαρά, επειδή ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει, πρέπει να ληφθούν από τις τροφές, γι’ αυτό και είναι κεφαλαιώδους σημασίας η γνώση των τροφών που τα περιέχουν αλλά και οι κατάλληλοι συνδυασμοί για να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση τους. Και τα δύο είδη είναι πολυακόρεστα λιπαρά, δηλαδή μόρια λίπους σε υγρή μορφή που στερεοποιούνται όταν κρυώσουν. Οι επιδράσεις που έχουν στον οργανισμό μας διαφέρουν και φυσικά είναι πολύ πιο υγιεινά από τα κορεσμένα-Trans λιπαρά πού είναι πολύ βλαβερά για την υγεία μας.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ρυθμίζουν τη χοληστερίνη, βοηθούν στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα ω6 λιπαρά ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στην διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και προφυλάσσουν από την δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Τα ω3 λιπαρά δρουν ανασχετικά στην ανάπτυξη τη νόσου Alzaheimer, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου των νεφρών και άλλων παρεμφερών παθήσεων.

Αυτό που χρειάζεται να επισημανθεί είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δύο είδη λιπαρών οξέων, γιατί αν στον οργανισμό υπάρχει πλεόνασμα ω6, αυτό μπορεί να είναι αρνητικό και να προκαλέσει ενίσχυση των φλεγμονών αντί για την μείωση τους. Άρα τα ω3 παίζουν ρυθμιστικό ρόλο για την λειτουργία των ω6.

Τα ω6 βρίσκονται στο σουσάμι, στον κολοκυθόσπορο, στο ηλιέλαιο, στο καλαμποκέλαιο, στην σόγια, στα καρύδια, το κουκουνάρι, τον λιναρόσπορο, ενώ τα ω3 στα λιπαρά ψάρια(σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός, ρέγκα) στο κραμβέλαιο, στον λιναρόσπορο, τα αμύγδαλα, το μαρούλι, τα πράσινα λαχανικά